Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(88)
Forma i typ
Książki
(86)
Poradniki i przewodniki
(81)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(2)
Audiobooki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(70)
wypożyczone
(16)
nieokreślona
(4)
Placówka
Dział dla Dorosłych
(66)
Dział dla Dzieci
(20)
Filia Bogaczewo
(1)
Filia Słonecznik
(3)
Autor
Makarowska Magdalena
(6)
Musiałowska Dominika
(5)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Lewandowska Agata
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Pawlikowska Beata (1965- ). W Dżungli Zdrowia
(2)
Rozwarzewska Monika
(2)
Rzepka Małgorzata
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Zielińska Katarzyna
(2)
Antoniszyn Tomasz
(1)
Azima Cricket
(1)
Ballaun Maria
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Battaglia Tina
(1)
Bednarska Agnieszka
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Borucka Beata
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bravo Fatima
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czajka Agata
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Demianowicz Anita (1981- )
(1)
Der Haroutunian Arto (1940-1987)
(1)
Donne Tara
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dukan Pierre (1941- )
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dymek Marta
(1)
Dzikiewicz-Polak Magdalena
(1)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(1)
Ekstedt Niklas (1978- )
(1)
Emmerich Maria
(1)
Ennart Henrik (1960- )
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Ferdek Anna
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fisch Jen
(1)
Gadzina Monika
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gerson Charlotte
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Guemoes Madhavi
(1)
Guha Sushovan
(1)
Gwis Asia
(1)
Hammer Amy‏
(1)
Hart Jolene
(1)
Hodzyńska Joanna
(1)
Hughes Amanda C
(1)
Inchauspé Jessie (1992- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- ). Drużyna witamin
(1)
Jessa Justyna
(1)
Jopp Andreas
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Karlik Andrzej
(1)
Karlik Beata
(1)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(1)
Ketchum Carolyn
(1)
Kilis Monika
(1)
Kimbell Katy (1973- )
(1)
Kordyl Marta
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kowalczyk Anna
(1)
Koziej Magdalena
(1)
Kroszczyński Stanisław
(1)
Krzyżanek Joanna
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko Gotuje
(1)
Kur Małgorzata
(1)
Kwapińska Małgorzata
(1)
Laughin Andrew
(1)
Lawson Nigella (1960- )
(1)
Leśniak Tomasz (1977- )
(1)
Lhomme Anne-Sophie
(1)
Loftus David
(1)
Lorenc Maciej
(1)
Loth-Ignaciuk Agata
(1)
MD
(1)
Machałek Patrycja
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Malcherek Monika
(1)
Malina Dorota
(1)
Marcinkowska Karolina
(1)
Massa Francesca
(1)
Maszkowska Natalia
(1)
Mazel Sharon
(1)
Mazur Maciej
(1)
Michnicka Asja
(1)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(1)
Mikołajczak-Bąk Agata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(33)
2010 - 2019
(49)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(84)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
Język
polski
(88)
Odbiorca
Dzieci
(11)
6-8 lat
(10)
9-13 lat
(9)
Młodzież
(9)
Rodzice
(6)
Kobieta ciężarna
(3)
0-5 lat
(2)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Kobieta
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura australijska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(39)
Potrawy dietetyczne
(14)
Potrawy dla dzieci
(10)
Dietetyka
(9)
Odżywianie
(8)
Dieta niskowęglowodanowa
(6)
Gotowanie
(6)
Insulinooporność
(6)
Zdrowy styl życia
(5)
Potrawy jarskie
(4)
Potrawy szybkie i łatwe
(4)
Wegetarianizm
(4)
Ciąża
(3)
Dieta bezglutenowa
(3)
Dieta oczyszczająca
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Kobieta ciężarna
(3)
Koktajle
(3)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia sezonowa
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Kultura stołu
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Słodycze
(3)
Warzywa
(3)
Weganizm
(3)
Żywność
(3)
Ajurweda
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Ciasta
(2)
Desery
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Leczenie dietą
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Niemowlę
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Rodzina
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Żywienie chorych
(2)
Alergia
(1)
Autopsychoterapia
(1)
Autyzm
(1)
Borucka, Beata
(1)
Cholesterol
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby dziecięce
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Chorzy
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Cukrzyca
(1)
Cykl miesiączkowy
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta Dukana
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta koktajlowa
(1)
Dieta niskocholesterolowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko autystyczne
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekologia
(1)
Glikemia
(1)
Glukoza
(1)
Grzyby
(1)
Higiena intymna
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kasza
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia estońska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia tajska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia łotewska
(1)
Kultura dworska
(1)
Lunch
(1)
Macierzyństwo
(1)
Makaron
(1)
Makrobiotyka
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Mary Poppins (postać fikcyjna)
(1)
Miesiączka
(1)
Mikroelementy
(1)
Minerały
(1)
Miłość
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Estonia
(1)
Europa
(1)
Litwa
(1)
Polska
(1)
Radzymin (woj. mazowieckie, pow. wołomiński, gm. Radzymin ; okolice)
(1)
Łotwa
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(75)
Poradnik
(56)
Książka kucharska
(39)
Publikacja bogato ilustrowana
(13)
Opracowanie
(6)
Publikacje dla dzieci
(2)
Komiks
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Powieść
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(1034)
Historia
(725)
Psychologia
(405)
Socjologia i społeczeństwo
(355)
Medycyna i zdrowie
(311)
Kulinaria
(88)
Literaturoznawstwo
(263)
Biologia
(233)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(222)
Kultura i sztuka
(165)
Podróże i turystyka
(156)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(124)
Rozwój osobisty
(108)
Religia i duchowość
(99)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(86)
Językoznawstwo
(84)
Hobby i czas wolny
(80)
Etnologia i antropologia kulturowa
(79)
Kultura fizyczna i sport
(77)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(64)
Geografia i nauki o Ziemi
(52)
Fizyka i astronomia
(49)
Matematyka
(39)
Ochrona środowiska
(37)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(33)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(33)
Inżynieria i technika
(30)
Zarządzanie i marketing
(29)
Informatyka i technologie informacyjne
(28)
Media i komunikacja społeczna
(28)
Styl życia, moda i uroda
(26)
Transport i logistyka
(25)
Filozofia i etyka
(19)
Praca, kariera, pieniądze
(19)
Rolnictwo i leśnictwo
(16)
Architektura i budownictwo
(15)
Chemia
(15)
Nauka i badania
(15)
Dom i ogród
(10)
Archeologia
(5)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(3)
88 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Chociaż dieta ketogeniczna była stosowana w leczeniu padaczki od co najmniej 500 roku p.n.e., społeczność medyczna zaleca ją od 1920 roku. Najczęściej sięgamy po nią z powodu wielu innych dolegliwości, a nie tylko epilepsji. Cieszy się popularnością w ośrodkach onkologicznych, w walce z nerwicą i depresją. Pomaga zarówno zrzucić zbędne kilogramy, jak i uporać się z nawracającymi zawrotami głowy. Jak jednak wdrożyć ją w życie, by jeść nie tylko zdrowo, ale i smacznie? Odpowiedź znajdziesz w tej przełomowej książce. Stanowi ona Twoje uniwersalne źródło umożliwiające wdrożenie zasad diety ketogenicznej i zostania na niej. Znajdziesz plany posiłków, listy zakupów, wsparcie i wiele przepisów na przepyszne dania. Keto nigdy nie było tak proste!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Uczta dla młodych ogrodników, kucharzy i wielbicieli czasu spędzanego razem! Od szparagów i groszku wiosną, przez wiśnie latem, paprykę, gruszki i dynie jesienią, aż po ziemniaki i owoce cytrusowe zimą; w Ogródkowie przez cały rok uprawia się rośliny! Na parapetach, balkonach, tarasach dachowych czy w ogrodach sadzi się, pielęgnuje, zbiera owoce i warzywa, a także wyczarowuje z nich wspólnie wspaniałe, pyszne dania. Zawarte w książce proste przepisy na słodkie ciasta, tarty, zupy, sosy, placuszki i krokiety, wykorzystują sezonowe i łatwo dostępne składniki. „Przepisy z balkonu i ogródka” to książka kucharska, mały przewodnik po uprawie owoców i warzyw w domu i przydomowym ogródku oraz książka obrazkowa w jednym. To także pean na cześć wspólnoty i międzyludzkich więzi, a nie od dziś wiadomo, że przez żołądek do serca!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Gotowanie, II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alkaliczny detoks / Beata Sokołowska. - Warszawa : Muza, 2016. - 313, [7] stron ; 20 cm.
Książka jest wynikiem wieloletnich doświadczeń autorki związanych z cyklicznym oczyszczaniem organizmu. Kompleksowe informacje w niej zawarte umożliwią właściwe przygotowanie się do detoksu i przeprowadzenie procesu usuwania z organizmu toksyn zgodnie z własnymi możliwościami i preferencjami. Trzy zaproponowane przez autorkę programy detoksu o różnym stopniu trudności pozwolą każdemu wybrać optymalną formułę. Programy zawierają niezbędne wytyczne oraz menu wraz z przepisami kulinarnymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613.2 (1 egz.)
(dostępność ok. 15.07.2024)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Wszyscy wiemy, że regularne i zbilansowane posiłki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i koncentrację. A jednak wciąż z trudnością przychodzi nam wypracowanie w tej kwestii właściwych nawyków, nie mówiąc już o regularnym przygotowaniu lunchu do pracy czy na uczelnię. Autorki książki uczą, jak to zmienić: od wybrania odpowiedniego dla nas pudełka na lunch, przez planowanie zakupów i tygodniowego menu po propozycje łatwych do przygotowania, pożywnych dań. Obok solidnej porcji teorii i urozmaiconych przepisów znajdziemy szereg praktycznych wskazówek dotyczących samodzielnego komponowania pełnowartościowych posiłków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 10.07.2024)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Jedzenie, które leczy / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2017. - 295, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Jesteś tym, co… jesz. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że to, co jemy wpływa zarówno na naszą witalność, wagę, stan naszej skóry czy włosów, ale również na kondycję naszego całego organizmu, w tym szczególnie na stan naszych narządów. Z jakich produktów, ziół i przypraw powinniśmy komponować menu, aby mieć energię i cieszyć się zdrowiem? Odpowiedź znajdziesz w książce "Jedzenie, które leczy". Karolina i Maciej Szaciłło skorzystali z mądrości najstarszej znanej ludzkości medycyny – ajurwedy. Ten liczący 5 tysięcy lat system medyczny podchodzi do zdrowia w sposób holistyczny. Pomaga powrócić i utrzymać stan równowagi. Czy istnieje jedna, idealnie dobrana dieta dla każdego? Nie. Każdy z nas jest bowiem inny. Różnimy się nie tylko widocznymi elementami jak wzrost, waga, płeć czy kolor skóry. Mamy m.in. inne trawienie, różne zapotrzebowanie energetyczne. Mało tego nasze potrzeby zmieniają się wraz ze zmiennością otaczającego nas świata. Innego rodzaju przyprawy i smaki są nam potrzebne zimą, a inne upalnym latem. Autorzy nie tylko podadzą przepisy na proste i smaczne posiłki sprzyjające zdrowiu, ale podpowiedzą jak odnaleźć swoją drogę do zdrowia i radości życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 15.07.2024)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Odkąd trzy lata temu schudłam 30 kg – całkowicie zmieniłam swoje podejście do jedzenia i samo jedzenie. To, że jestem fanką postów i detoksów przeprowadzanych raz na kilka miesięcy, już chyba wszyscy wiedzą. One i zbilansowana dieta pozwalają mi żartować z efektu jo-jo i nadal cieszyć się moją spektakularna metamorfozą. Ale żeby "prowadzić się" jeszcze lepiej, zdrowiej i efektowniej, nauczyłam się wyciskać z wszystkiego, co najlepsze. Z życia, z dnia i w końcu z warzyw i owoców. Robienie soków to moja ulubiona gra w kolory. Chcesz poznać jej zasady? W tej książce razem z moją przyjaciółką Martą Kordyl dzielimy się z Wami przepisami na prawie 100 pysznych, zdrowych, energetycznych soków i koktajli, które codziennie "dają nam kopa", poprawiają humor i wzbogacają nasze posiłki. Przepisy podzielone są na pory roku i cele, by przez 12 miesięcy cieszyć się tym, co najzdrowsze. Zapraszamy do wspólnej zabawy i skoku na bombę witaminową!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Dwie cudowne książeczki P.L. Travers nawiązujące do serii o czarodziejskiej niani Mary Poppins. Który mały czytelnik nie próbował nigdy swoich sił w kuchni? Z "Mary Poppins w kuchni" przygotowywanie jedzenia zmieni się w świetną zabawę - książka zawiera przepisy na tradycyjne, brytyjskie dania, które świetnie smakują i są proste do wykonania. "Z Mary.." maluch przygotuje bożonarodzeniowe ciasteczka czy słynny brytyjski pudding. "Marry Poppins od A do Z" to opowieść o rodzinie Banksów, którą śledzimy, czytając kolejne wierszyki i historyjki. Z "..od A do Z" tryska humor i optymizm, a czytelnik bawi się przednio!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. PII (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta FODMAP to łatwy program żywieniowy dla osób z zespołem jelita drażliwego, oraz innymi chorobami układu pokarmowego, który polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów FODMAP (fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols ‒ fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole). Pozwala ona zapanować nad chorobą i szybko wyeliminować dokuczliwe objawy, a przy okazji schudnąć i poprawić ogólny stan zdrowia. Książka zawiera wszystkie niezbędne informacje na temat tej coraz popularniejszej diety, i jej wpływu na organizm człowieka. Autorka proponuje także plan zakupów oraz 75 smacznych i prostych w przygotowaniu przepisów, także wegańskich wegetariańskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Książka kucharska "Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców" w nowoczesny, rozsądny i przystępny sposób zapoznaje ze sprawdzonymi i nowoczesnymi zasadami odżywiania dzieci od czwartego miesiąca do trzeciego roku życia. Znajdziesz tu ponad siedemdziesiąt łatwych przepisów opartych na doskonałych, naturalnych składnikach. Przepisy na zdrowe dania dla dzieci w wieku od 4 miesięcy do 3 lat. Ikony z informacjami dla mam alergików. Przejrzysty layout ułatwiający poruszanie się po książce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kącik Rodziców (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Jedność Zdrowie)
Medyczne aspekty choroby Alzheimera i trudne pojęcia opisane łatwym w odbiorze językiem, trafiającym do szerokiego grona odbiorców. Przekazana w poradniku wiedza daje możliwość zmniejszenia ryzyka zachorowania na tę chorobę oraz utrzymania sprawności umysłowej nawet w bardzo zaawansowanym wieku czy też poprawić stan zdrowia przy już występującej wczesnej demencji. Książka prezentuje pasjonujące wyniki badań o znaczeniu tłuszczu kokosowego dla mózgu oraz odpowiedź, dlaczego wielu naukowców jest zdania, że choroba Alzheimera jest chorobą przemiany materii podobnie jak cukrzyca typu 2. Dodatkowo, zawiera ponad 75 przepisów kulinarnych z zastosowaniem tłuszczu kokosowego, który utrzymuje szare komórki w stanie aktywności przez 24 godziny. Tytuł należy do serii książek „Poradniki zdrowie”. Przygotowano je we współpracy z największym niemieckim wydawnictwem poradnikowym Gräfe und Unzer z Monachium. Ich misją jest pomoc i inspiracja do podjęcia dobrych zmian w nawykach żywieniowych. Wszystkie informacje są starannie dobrane i poddane wnikliwej redakcji merytorycznej przez naszych renomowanych partnerów. Dzięki temu możemy zagwarantować 100% najwyższej jakości , co potwierdza umieszczony na książce hologram - Gwarancja jakości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Audiobook
CD
W koszyku
Co jedzą ludzie? / Paulina Wierzba ; czyta Ilona Chojnowska. - [Piaseczno] : Heraclon International - Storybox.pl : w porozumieniu z Wydawnictwem Albus, [2021]. - 1 płyta audio (CD) (1 godz. 15 min.) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Audiobook skierowany jest do dzieci i w całości poświęcony kulinarnym podróżom. Dowiemy się z niego, co jedzą ludzie, a jedzą… w zasadzie wszystko. Znajdziemy tu opis bardzo nietypowych, najdziwniejszych przysmaków, które oburzają, przerażają, nie mieszczą się po prostu w głowie, których sława, a raczej „niesława” przekroczyła wszystkie granice. Autorka przedstawia różnorodność kultur i zwyczajów nie tylko poprzez opisy wyszukanych dań – prezentuje też krótki poradnik savoir-vivre pozwalający poznać zasady zachowania przy stole w różnych kulturach. Opis każdej potrawy kończy się słowami „smacznego” lub „na zdrowie” w języku kraju, z którego pochodzi opisywana potrawa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. OpII (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci przejmują kuchnię! Książka kucharska, która ułatwi wszystkim rodzicom, dziadkom i opiekunom gotowanie z maluchami w wieku od 1 do 4 lat. Wszystko w tej książce jest przyjazne małym dzieciom i minimalizuje potrzebę interwencji dorosłych – nie ma rozgrzanych płyt kuchennych, ostrych noży ani surowego mięsa. Starannie dobrane przepisy dają dzieciom możliwość robienia tego, co kochają: ugniatania, sortowania, mieszania i nalewania. „Małe rączki w kuchni” to opisane krok po kroku 60 przepisów idealnych dla całej rodziny. Znajdziecie tu także informacje o alergiach pokarmowych, rady dla rodziców niejadków i mnóstwo pomysłów na rozwiązywanie typowych problemów. Książka jest pełna prostych i pysznych dań, z których samodzielnego przygotowania będzie dumne każde dziecko. Annabel Woolmer jest mamą dwójki dzieci, która zainteresowała się gotowaniem pewnego deszczowego popołudnia, kiedy próbowała zabawić swoje 13-miesięczne dziecko. Od tamtej pory gotowała regularnie z obojgiem dzieci i wieloma innymi maluchami. Sfrustrowana brakiem odpowiednich przepisów dla małych dzieci, Annabel postanowiła napisać własną książkę, skupiając się na radosnej zabawie i odkrywaniu przez dzieci prawdziwego jedzenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kącik Rodziców (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową. Główne zalety: oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych; apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych; trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży – tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy. „Bursztyn i żyto” przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy – osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami – są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Gotuj razem z dzieckiem : domowa szkoła gotowania / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Dzieci uwielbiają pomagać w gotowaniu! A że przy okazji kuchnia wygląda, jakby przeszedł przez nią tajfun? Nie szkodzi. Ważne, że zabawa jest przednia i małe buzie są uśmiechnięte od ucha do ucha. Każdy przepis został rozpisany na role – trudniejsze zadania przeznaczamy dla rodzica, łatwiejsze – dla dziecka. Dzięki temu od razu wiadomo, jak zorganizować wspólną pracę w kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 15.07.2024)
Inwentaryzacja zbiorów
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej