Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(4)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
Placówka
Dział dla Dorosłych
(2)
Dział dla Dzieci
(2)
Autor
Baranowska Natalia
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Michalczuk Anna
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Ring Anna
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Skawran Katarzyna
(1)
Zak Zuza
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
9-13 lat
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura estońska
(1)
Temat
Beletrystyka obyczajowa
(6749)
Powiastki
(2376)
Kobieta
(2136)
Bajeczki
(1719)
Beletrystyka kryminalna
(1528)
Kultura stołu
(-)
Beletrystyka fantastyczna
(1297)
Przyjaźń
(1280)
Romans
(1270)
Powieść angielska
(1144)
Rodzina
(1110)
Literatura polska
(1022)
Tajemnica
(1020)
Beletrystyka przygodowa
(980)
Poezja polska
(906)
Beletrystyka psychologiczna
(899)
Wierszyki
(848)
Miłość
(839)
Relacje międzyludzkie
(820)
Zwierzęta
(793)
Beletrystyka historyczna
(788)
Thriller
(773)
Powieść polska
(707)
Opowiadanie dziecięce polskie
(659)
Beletrystyka sensacyjna
(602)
Nastolatki
(535)
Śledztwo i dochodzenie
(525)
Dziewczęta
(522)
Powieść młodzieżowa polska
(516)
Rodzeństwo
(508)
Pamiętniki polskie
(494)
Sekrety rodzinne
(478)
Poezja dziecięca polska
(471)
Policjanci
(463)
Magia
(434)
Baśnie, legendy, podania
(432)
Opowiadanie polskie
(423)
Dzieci
(418)
Film fabularny
(417)
Język polski
(383)
Literatura
(378)
Ludzie a zwierzęta
(372)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(368)
Uczucia
(358)
Uczniowie
(355)
Powieść francuska
(341)
Trudne sytuacje życiowe
(333)
Chłopcy
(328)
Dziecko
(328)
Płyty gramofonowe
(325)
Fantasy
(320)
Przestępczość zorganizowana
(315)
Publicystyka polska
(311)
Psy
(308)
Małżeństwo
(307)
Powieść młodzieżowa angielska
(306)
Wychowanie w rodzinie
(300)
Życie codzienne
(299)
Prywatni detektywi
(293)
Film amerykański
(291)
Boże Narodzenie
(286)
II wojna światowa (1939-1945)
(286)
Beletrystyka fantastyczno-realistyczna
(281)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(277)
Literatura dziecięca polska
(273)
Dramat polski
(269)
Wybory życiowe
(268)
Koty
(263)
Poszukiwania zaginionych
(257)
Zabójstwo
(252)
Żydzi
(247)
Wojna 1939-1945 r.
(244)
Beletrystyka biograficzna
(242)
Beletrystyka humorystyczna
(232)
Osoby zaginione
(231)
Wojsko
(231)
Uprowadzenie
(230)
Podróże
(224)
Beletrystyka grozy
(223)
Dziennikarze
(222)
Dramat filmowy
(214)
Matki i córki
(206)
Relacja romantyczna
(206)
Mężczyzna
(204)
Historia
(200)
Dziadkowie i wnuki
(199)
Wakacje
(198)
Powieść niemiecka
(194)
Zabójstwo seryjne
(190)
Język angielski
(179)
Przedszkolaki
(178)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(170)
Ludzie bogaci
(168)
Seryjni zabójcy
(164)
Władcy
(164)
Zemsta
(157)
Kultura
(156)
Ojcowie i córki
(156)
Film polski
(155)
Polacy za granicą
(153)
Beletrystyka przyrodnicza
(152)
Temat: czas
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Estonia
(1)
Europa
(1)
Litwa
(1)
Polska
(1)
Łotwa
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Literatura podróżnicza
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Historia
(1)
Podróże i turystyka
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Gotowanie, II (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Mati i ostatni kawałek ciasta" to świetna propozycja dla dzieci i dorosłych do wspólnego czytania. Przygody siedmioletniego chłopca i jego codzienne dylematy staną się bardzo znajome dla pociech w podobnym wieku. Dlatego warto poznać tego sympatycznego bohatera, czytając tę fantastyczną książkę! Czy życie jest skomplikowane, kiedy ma się siedem lat? Z pewnością. Przynajmniej tak myśli Mati. Jego ciocia Asta upiekła i tnie właśnie napoleonkę, ulubione ciasto chłopca, na sześć kawałków. Jako że jest on bardzo dobry z matematyki, szybko dokonuje obliczeń. Skoro przy stole jest pięć osób, a kawałków ciasta sześć, to jeden zostanie. Wpadł zatem na genialny pomysł. Poprosił o najmniejszy kawałek, ponieważ kiedy skończy go jeść, dostanie dokładkę – na to przynajmniej liczy. Tyle że pojawił się problem. Kiedy Mati już zjadł swoją porcję, uleciała z niego cała odwaga, żeby zapytać o dokładkę. Niestety, sprawa nabiera jeszcze bardziej niekorzystnego obrotu. Mati wyszedł na chwilę, a po powrocie okazało się, że ostatni kawałek ciasta zniknął. To nie jedyna sytuacja, w jakiej znalazł się chłopiec. Ma wiele przemyśleń, które nieustannie go nurtują. Co zrobić, kiedy jego tata zgubi się w sklepie? Czy śliwki, które zerwał z drzewa sąsiada, to kradzież? No i jak ma znaleźć odwagę do zrobienia salta? Każda książeczka o Matim przedstawia różne codzienne sytuacje, które dla dziecka wydają się skomplikowane. Wzbudzają one także wiele emocji, z którymi musi sobie poradzić – tak jak i z trudnymi sytuacjami. Dzięki tej książeczce pociechy dowiedzą się, że zawsze jest jakieś dobre rozwiązanie. Mądra i jednocześnie napisana z subtelnym humorem opowieść przypadnie rówieśnikom i rówieśniczkom Matiego do gustu. Napisał ją, jak i całą serię, estoński autor Anti Saar. Inne wydawnictwa z tego cyklu to: "Mati jedzie autobusem" i "Mati nie umie zrobić salta".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. NI (1 egz.)
Książka
W koszyku
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową. Główne zalety: oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych; apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych; trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży – tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy. „Bursztyn i żyto” przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy – osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami – są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej