Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(88)
Forma i typ
Książki
(86)
Poradniki i przewodniki
(81)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(2)
Audiobooki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(70)
wypożyczone
(16)
nieokreślona
(4)
Placówka
Dział dla Dorosłych
(66)
Dział dla Dzieci
(20)
Filia Bogaczewo
(1)
Filia Słonecznik
(3)
Autor
Makarowska Magdalena
(6)
Musiałowska Dominika
(5)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Lewandowska Agata
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Pawlikowska Beata (1965- ). W Dżungli Zdrowia
(2)
Rozwarzewska Monika
(2)
Rzepka Małgorzata
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Zielińska Katarzyna
(2)
Antoniszyn Tomasz
(1)
Azima Cricket
(1)
Ballaun Maria
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Battaglia Tina
(1)
Bednarska Agnieszka
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Borucka Beata
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bravo Fatima
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czajka Agata
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Demianowicz Anita (1981- )
(1)
Der Haroutunian Arto (1940-1987)
(1)
Donne Tara
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dukan Pierre (1941- )
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dymek Marta
(1)
Dzikiewicz-Polak Magdalena
(1)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(1)
Ekstedt Niklas (1978- )
(1)
Emmerich Maria
(1)
Ennart Henrik (1960- )
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Ferdek Anna
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fisch Jen
(1)
Gadzina Monika
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gerson Charlotte
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Guemoes Madhavi
(1)
Guha Sushovan
(1)
Gwis Asia
(1)
Hammer Amy‏
(1)
Hart Jolene
(1)
Hodzyńska Joanna
(1)
Hughes Amanda C
(1)
Inchauspé Jessie (1992- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- ). Drużyna witamin
(1)
Jessa Justyna
(1)
Jopp Andreas
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Karlik Andrzej
(1)
Karlik Beata
(1)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(1)
Ketchum Carolyn
(1)
Kilis Monika
(1)
Kimbell Katy (1973- )
(1)
Kordyl Marta
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kowalczyk Anna
(1)
Koziej Magdalena
(1)
Kroszczyński Stanisław
(1)
Krzyżanek Joanna
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko Gotuje
(1)
Kur Małgorzata
(1)
Kwapińska Małgorzata
(1)
Laughin Andrew
(1)
Lawson Nigella (1960- )
(1)
Leśniak Tomasz (1977- )
(1)
Lhomme Anne-Sophie
(1)
Loftus David
(1)
Lorenc Maciej
(1)
Loth-Ignaciuk Agata
(1)
MD
(1)
Machałek Patrycja
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Malcherek Monika
(1)
Malina Dorota
(1)
Marcinkowska Karolina
(1)
Massa Francesca
(1)
Maszkowska Natalia
(1)
Mazel Sharon
(1)
Mazur Maciej
(1)
Michnicka Asja
(1)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(1)
Mikołajczak-Bąk Agata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(33)
2010 - 2019
(49)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(84)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
Język
polski
(88)
Odbiorca
Dzieci
(11)
6-8 lat
(10)
9-13 lat
(9)
Młodzież
(9)
Rodzice
(6)
Kobieta ciężarna
(3)
0-5 lat
(2)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Kobieta
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura australijska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(39)
Potrawy dietetyczne
(14)
Potrawy dla dzieci
(10)
Dietetyka
(9)
Odżywianie
(8)
Dieta niskowęglowodanowa
(6)
Gotowanie
(6)
Insulinooporność
(6)
Zdrowy styl życia
(5)
Potrawy jarskie
(4)
Potrawy szybkie i łatwe
(4)
Wegetarianizm
(4)
Ciąża
(3)
Dieta bezglutenowa
(3)
Dieta oczyszczająca
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Kobieta ciężarna
(3)
Koktajle
(3)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia sezonowa
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Kultura stołu
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Słodycze
(3)
Warzywa
(3)
Weganizm
(3)
Żywność
(3)
Ajurweda
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Ciasta
(2)
Desery
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Leczenie dietą
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Niemowlę
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Rodzina
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Żywienie chorych
(2)
Alergia
(1)
Autopsychoterapia
(1)
Autyzm
(1)
Borucka, Beata
(1)
Cholesterol
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby dziecięce
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Chorzy
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Cukrzyca
(1)
Cykl miesiączkowy
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta Dukana
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta koktajlowa
(1)
Dieta niskocholesterolowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko autystyczne
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekologia
(1)
Glikemia
(1)
Glukoza
(1)
Grzyby
(1)
Higiena intymna
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kasza
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia estońska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia tajska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia łotewska
(1)
Kultura dworska
(1)
Lunch
(1)
Macierzyństwo
(1)
Makaron
(1)
Makrobiotyka
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Mary Poppins (postać fikcyjna)
(1)
Miesiączka
(1)
Mikroelementy
(1)
Minerały
(1)
Miłość
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Estonia
(1)
Europa
(1)
Litwa
(1)
Polska
(1)
Radzymin (woj. mazowieckie, pow. wołomiński, gm. Radzymin ; okolice)
(1)
Łotwa
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(75)
Poradnik
(56)
Książka kucharska
(39)
Publikacja bogato ilustrowana
(13)
Opracowanie
(6)
Publikacje dla dzieci
(2)
Komiks
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Powieść
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(1034)
Historia
(725)
Psychologia
(405)
Socjologia i społeczeństwo
(355)
Medycyna i zdrowie
(311)
Kulinaria
(88)
Literaturoznawstwo
(263)
Biologia
(233)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(222)
Kultura i sztuka
(165)
Podróże i turystyka
(156)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(124)
Rozwój osobisty
(108)
Religia i duchowość
(99)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(86)
Językoznawstwo
(84)
Hobby i czas wolny
(80)
Etnologia i antropologia kulturowa
(79)
Kultura fizyczna i sport
(77)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(64)
Geografia i nauki o Ziemi
(52)
Fizyka i astronomia
(49)
Matematyka
(39)
Ochrona środowiska
(37)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(33)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(33)
Inżynieria i technika
(30)
Zarządzanie i marketing
(29)
Informatyka i technologie informacyjne
(28)
Media i komunikacja społeczna
(28)
Styl życia, moda i uroda
(26)
Transport i logistyka
(25)
Filozofia i etyka
(19)
Praca, kariera, pieniądze
(19)
Rolnictwo i leśnictwo
(16)
Architektura i budownictwo
(15)
Chemia
(15)
Nauka i badania
(15)
Dom i ogród
(10)
Archeologia
(5)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(3)
88 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 641
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Ketogeniczny sukces osiąga się dzięki przestrzeganiu zasad spożywania niskowęglowodanowych posiłków, ale w codziennym zabieganym świecie nie jest łatwo je skomponować. Ta publikacja to jednak skarbnica wiedzy oferująca szeroki zakres dań, do których przygotowania będziesz potrzebować zaledwie pięciu składników. To jednak coś więcej niż zestaw przepisów ketonowych. Autorka przedstawia bowiem proste, elastyczne rozwiązanie, które pomaga utrzymać dietę ketonową bez względu na intensywny styl życia. Tym samym stanowi ona doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto nie ma czasu i możliwości ślęczeć w kuchni, jeść o regularnych porach czy poświęcać dowolnej ilości czasu na przygotowanie dań. Skorzystaj z terapeutycznej ketozy dzięki 125 szybkim, zgodnym z keto przepisom wykorzystującym niewielkie ilości łatwych do zdobycia składników. Keto na piątkę!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
"Terapia Gersona" to opracowana w 1928 roku rewolucyjna kuracja oparta na diecie, która w ciągu ostatnich 80 lat pomogła tysiącom pacjentów pokonać raka oraz inne choroby cywilizacyjne, diagnozowane jako przewlekłe lub nieuleczalne. Typowe metody leczenia nowotworów opierają się wyłącznie na niszczeniu skutków choroby, kuracja Maxa Gersona zajmuje się jej przyczyną – osłabionym układem odpornościowym i toksycznymi substancjami wywołującymi zmiany chorobowe. Oto najbardziej aktualna publikacja kompleksowo opisująca zasady Terapii Gersona. Znajdziesz w niej: gotowe przepisy na soki i inne zdrowe posiłki; programy żywienia skuteczne w leczeniu chorób takich jak: czerniak, alergie skórne, rozedma płuc, artretyzm, migreny, choroby serca i inne; warianty terapii możliwe do stosowania na różnych etapach choroby; szczegółowy opis suplementacji i jej naukowe uzasadnienie; specjalnie opracowaną metodę detoksyfikacji organizmu za pomocą lewatyw; dokładne omówienie mechanizmu działania terapii, znajdujące uzasadnienie w wynikach badań naukowych; historie osób, które przedłużyły swoje życie nawet o 45 lat stosując się do zaleceń doktora Gersona. Dieta antyrakowa, polegająca na spożywaniu organicznych owoców i warzyw oraz wypijaniu świeżo wyciśniętych soków, pomaga przywrócić prawidłową pracę narządów i pobudza naturalne mechanizmy obronne organizmu, nie wywołując przy tym skutków ubocznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Wege dzieci : 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza / Katarzyna Gubała. - Gliwice : Helion, copyright 2021. - 267, [5] stron : ilustracje ; 24 cm.
(Septem)
Uwaga! Przepisy testowano na dzieciach! "Wege dzieci" to idealna pożywka dla rodzicielskiej wyobraźni i zielony impuls do działania dla małych kucharzy. Kuchnia roślinna nigdy nie była prostsza! Alergik, niejadek, a może młody amator dań wege? Jeśli masz taki egzemplarz w domu, ta książka jest dla Ciebie. Dzięki niej przestaniesz się zastanawiać, co przygotować na obiad zamiast mięsa, czym zastąpić jajko w cieście i czy szklanka mleka każdego dnia ma jeszcze sens. Pozbędziesz się obaw dotyczących niedoborów składników odżywczych, słodyczy i fast foodów. Znajdziesz tu również przepisy na posiłki bez mięsa, jajek i nabiału, za to z pełnym bukietem witamin. Czy wiesz, że większość tych dań możesz ugotować z najmłodszymi, a sporo przepisów wykona nawet kilkuletnie dziecko? Marzeniem większości rodziców jest, by ich pociecha jadła zdrowo, zrezygnowała z białego cukru i pamiętała o zjedzeniu drugiego śniadania w szkole. Dzięki Kasi Gubale to marzenie może się ziścić. I nieważne, czy jesteś wege, czy dopiero zaczynasz ograniczać spożycie mięsa. Tutaj zielona kuchnia jest szybka i prosta. Najważniejsze, by pozwolić dziecku maczać w niej palce! Uwaga! Na te 104 wege dania mamy pełną zgodę rodziców!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
W makrobiotyce chodzi o to, by czuć się wolnym, zrównoważonym i spełnionym. Przede wszystkim należy jednak żyć wolniej. Ta książka ma pomóc Ci znaleźć drogę do równowagi i wewnętrznego spokoju. Inteligentne odżywianie na różnych poziomach pozwoli Ci kształtować codzienne samopoczucie. Jeśli chcesz, możesz całkowicie odmienić swoje nastawienie do życia, na co nigdy nie jest za późno. Znajdziesz tu również wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia oraz 3-dniowy próbny plan, dzięki któremu sprawdzisz, czego naprawdę oczekujesz od pożywienia. Dodatkowo przepisy na smaczne i zdrowe dania wraz ze szczegółowymi instrukcjami do zastosowania w kuchni pozwolą wprowadzić makrobiotyczne zasady przygotowywania posiłków do Twojej codzienności. Zdrowe odżywianie nigdy nie było tak proste.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Harmonia w rytmie natury: poznaj sekrety dbania o siebie w każdej fazie cyklu. Chociaż doświadczamy go co miesiąc, cykl menstruacyjny nadal skrywa przed nami mnóstwo tajemnic. Dzięki książce Amy J. Hammer, wieloletniej pielęgniarki rodzinnej, dowiesz się, jak dostroić się do wewnętrznego rytmu, i nauczysz dbać o siebie i swoje zdrowie w każdym momencie życia. „Cykle” to kompleksowy przewodnik zapewniający wiedzę i narzędzia, dzięki którym lepiej zrozumiesz i nauczysz się pielęgnować swoje ciało. W książce znajdziesz wiele wskazówek na temat tego, jak dostosować dietę, aktywność fizyczną i rytuały self-care, by najlepiej wspierać swoje zdrowie i dobre samopoczucie nie tylko w każdej fazie cyklu menstruacyjnego, ale również w okresie pokwitania i menopauzy. Znajdziesz tu również ponad sto przepisów, które uwzględniają specyficzne potrzeby żywieniowe w poszczególnych fazach cyklu. Książka „Cykle” to niezastąpione źródło informacji i inspiracji dla wszystkich kobiet, które pragną żyć w zdrowiu, dobrym samopoczuciu i harmonii z własnym ciałem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Autyzm i dieta : co jako rodzic powinieneś wiedzieć / Justyna Jessa. - Gliwice : Helion, copyright 2021. - 175, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Praktyczny poradnik dietetyczny dla rodziców dzieci w spektrum autyzmu. Czy w przypadku dziecka z autyzmem powinno się wprowadzać specjalistyczną dietę? Dlaczego dziecko autystyczne tak często odczuwa różne dolegliwości przewodu pokarmowego? Dlaczego źle reaguje na pewne składniki pokarmowe? Jaki jest związek rozwoju w spektrum autyzmu ze składnikami pożywienia? Jak przeprowadzić trening jedzenia? Na te i inne pytania nurtujące rodziców dzieci autystycznych odpowiada dr n. med. Justyna Jessa. Jako dietetyk kliniczny od lat zgłębia zagadnienie wpływu diety na funkcjonowanie dzieci w spektrum autyzmu. Przestudiowała setki publikacji na ten temat, przeanalizowała przypadki swoich pacjentów, których rodzice wprowadzili specjalistyczną dietę, i wynikami tych obserwacji dzieli się w książce. To pozycja, która pomoże usystematyzować wiedzę i odnaleźć się w gąszczu ‒ nierzadko sprzecznych ‒ informacji. Dzięki temu ułatwi rodzicom decyzję o wprowadzeniu diety dla dziecka autystycznego, przede wszystkim pozwoli świadomie ją ocenić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kącik Rodziców (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy odkryłeś już przyczynę swoich dolegliwości? Cierpisz na nawracające dolegliwości, a mimo stosowania drogich leków nie widzisz poprawy? Zastanawiasz się, dlaczego tak się dzieje? Zamiast przyczyny, leczysz tylko objawy, a samo to może nie wystarczyć. Wszystkiemu winne są niedobory minerałów i witamin w codziennej diecie. Dieta bogata w składniki odżywcze to podstawa. Dzięki tej publikacji poznasz zastosowanie minerałów i witamin na konkretne dolegliwości. Poprawisz swój nastrój, wzmocnisz układ odpornościowy i serce, zwiększysz sprawność umysłową oraz ochronisz się przed rakiem. Dowiesz się prawdy na temat najczęstszych mitów żywieniowych i wzbogacisz jadłospis o niezbędne składniki odżywcze poprzez odpowiednio dobraną dietę i suplementację. Minerały – źródło zdrowia i długowieczności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613.2 (1 egz.)
(dostępność ok. 15.07.2024)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Starasz się zdrowo odżywiać? Ograniczasz cukier? Jesteś na diecie ketogenicznej? Dzięki tej książce w zdrowy sposób zaspokoisz ochotę na coś słodkiego. Znajdziesz w niej 150 sprawdzonych przepisów na fit słodycze i przekąski zgodne z zasadami diety ketogenicznej. Składniki to: olej kokosowy i zdrowe oleje roślinne oraz erytrol, mąka kokosowa i migdałowa. Są też opcje bez mleka i orzechów. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem, oraz tabelą z zawartością białek, tłuszczów i węglowodanów. Keto słodycze: utrzymają poziom cukru we krwi na stałym poziomie; nie zaburzą ketozy; wspomogą odchudzanie, gdyż nie są cheat mealem; fit słodycze – zdrowe „co nieco” bez konsekwencji dla figury.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kaszoterapia gryczana / Anna Kowalczyk, Tomasz Antoniszyn. - Kraków : Wydawnictwo M, copyright 2018. - 127, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
(Zmacznie i Zdrowo)
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów, twórcy cieszącego się ogromną popularnością bloga naszakasza.pl.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Przygoda w warzywniaku / Joanna Krzyżanek ; [ilustracje Zenon Wiewiurka]. - Katowice : Wydawnictwo Debit, copyright 2018. - 89, [7] stron : ilustracje ; 25 cm.
(Ignaś Ziółko Gotuje / Joanna Krzyżanek)
Kolejna część kulinarnych przygód Ignasia Ziółki. Ignaś Ziółko i jego pies Kminek otwierają Bardzo Smaczną Księgę i przenoszą się do warzywniaka. Przeżywają w nim przygodę, która pachnie jak koperek, smakuje jak marchewka i jest miękka jak papka z zielonego groszku. Przez kilka dni przygotowują kolorowe i zdrowe potrawy. Próbują znaleźć odpowiedzi na warzywne pytania: Dlaczego należy jeść cebulę? Czy od marchewki zęby stają się marchewkowe? Czy brukselka ma coś wspólnego z Brukselą? I czy ogórki lubią być zamknięte w słojach z czosnkiem i chrzanem?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. NI (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. NI (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia kuchni rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, żeby zdobyc pożywienie i przetrwać! Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli? Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki! Słodycze wyglądały inaczej. Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury. Z tą bogatą ilustrowaną książką zajrzycie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowaniem jedzenia i stylem odżywiania się. Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach i statkach kosmicznych. Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i... najbardziej obrzydliwe. Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Gotowanie, II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzyca u dzieci / Andrew Laughin. - Wrocław : Wydawnictwo Astrum, [2019]. - 152 strony ; 21 cm.
Diagnoza: cukrzyca. Dlaczego ja? Dlaczego moje dziecko?... Nie myślcie teraz o tym! Wasze dziecko potrzebuje wyjaśnień i pomocy. Od tej pory jesteście przewodnikami Waszych pociech, a przewodnicy nie patrzą wstecz kierują się do przodu. Ten poradnik pomoże Wam w podejmowaniu pierwszych decyzji: od wyboru glukometru, po przygotowania na wakacje. Dowiecie się, jak działa cukrzyca, jak potoczy się Wasze życie po jej zdiagnozowaniu, jak radzić sobie w codziennych sytuacjach i co gotować Waszym pociechom. Znajdziecie tutaj mnóstwo dokładnych przepisów kulinarnych, adresy działających stowarzyszeń pomocy cukrzykom oraz podstawowe informacje o cukrzycy, podane w przystępny sposób. Przestańcie się bać, bądźcie podporą dla swoich dzieci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kącik Rodziców (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Dieta wzmacniająca odporność / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 184, [8] stron ; 24 cm.
Jedz zdrowo, ruszaj się - pracuj na odporność przez cały rok! Nasza odporność zależy od wielu czynników, a nasze ciało jest wyposażone w liczne, niesamowite mechanizmy broniące nas przed bakteriami i wirusami. Jednak zdarza się, że nie pracują one właściwie, jeśli nie potrafimy o siebie zadbać. Aby nie dopuścić do osłabienia odporności można m.in. stosować właściwą dietę. Nie wystarczy jednak okazjonalnie zjeść kilka zdrowych produktów. Na odporność trzeba zapracować krok po kroku, pamiętaj o podstawach, takich jak odpowiednia ilość makroskładników, witamin czy dbałość o kondycję bakterii jelitowych. Z tej książki dowiesz się: jak budować zdrowie i odporność przez cały rok; jakie produkty jadać, by zapobiegać spadkom odporności; jak komponować posiłki w sezonie zwiększonej zachorowalności; co jeść i jak wspierać swój organizm, gdy mimo wszystko dopadnie cię choroba. W poradniku zawarto przepisy na odżywcze dania dostarczające ważnych składników i wspierające naszą naturalną odporność.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Książka
W koszyku
Warzywa są zdrowe – to każdy wie. Dlaczego zatem jadamy ich tak mało? Czasem brakuje nam pomysłu na urozmaicone smaczne warzywne posiłki. A przecież warzywa to nie tylko mizeria i plasterek pomidora na kanapkę! W tej książce znajdziesz przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak warzywne gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle. Opisano w niej ponad dwadzieścia najpopularniejszych warzyw i ich prozdrowotne właściwości. Dowiedz się zatem, co jeść, by wspomóc walkę z cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami stawów. Po które warzywo sięgnąć, by wzmocnić odporność lub zadbać o prawidłową kondycję oczu, włosów i skóry? Jakie posiłki wspomogą pracę jelit? Jak warzywna dieta wpisuje się w profilaktykę schorzeń sercowo-naczyniowych? Nie czekaj do poniedziałku czy końca wakacji – zadbaj o zdrowie już dziś!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Inwentaryzacja zbiorów
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej