Bezpieczeństwo żywnościowe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Dział dla Dorosłych
(1)
Autor
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Beletrystyka obyczajowa
(6749)
Powiastki
(2376)
Kobieta
(2137)
Bajeczki
(1719)
Beletrystyka kryminalna
(1528)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(-)
Beletrystyka fantastyczna
(1297)
Przyjaźń
(1280)
Romans
(1270)
Powieść angielska
(1144)
Rodzina
(1112)
Literatura polska
(1022)
Tajemnica
(1020)
Beletrystyka przygodowa
(980)
Poezja polska
(906)
Beletrystyka psychologiczna
(899)
Wierszyki
(848)
Miłość
(840)
Relacje międzyludzkie
(820)
Zwierzęta
(793)
Beletrystyka historyczna
(788)
Thriller
(773)
Powieść polska
(707)
Opowiadanie dziecięce polskie
(659)
Beletrystyka sensacyjna
(602)
Nastolatki
(535)
Śledztwo i dochodzenie
(525)
Dziewczęta
(523)
Powieść młodzieżowa polska
(516)
Rodzeństwo
(509)
Pamiętniki polskie
(494)
Sekrety rodzinne
(479)
Poezja dziecięca polska
(471)
Policjanci
(464)
Magia
(434)
Baśnie, legendy, podania
(432)
Opowiadanie polskie
(423)
Dzieci
(418)
Film fabularny
(417)
Język polski
(383)
Literatura
(378)
Ludzie a zwierzęta
(372)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(368)
Uczucia
(358)
Uczniowie
(355)
Powieść francuska
(341)
Trudne sytuacje życiowe
(334)
Chłopcy
(329)
Dziecko
(328)
Płyty gramofonowe
(325)
Fantasy
(320)
Przestępczość zorganizowana
(315)
Publicystyka polska
(311)
Psy
(308)
Małżeństwo
(307)
Powieść młodzieżowa angielska
(306)
Wychowanie w rodzinie
(300)
Życie codzienne
(300)
Prywatni detektywi
(293)
Film amerykański
(291)
Boże Narodzenie
(286)
II wojna światowa (1939-1945)
(286)
Beletrystyka fantastyczno-realistyczna
(281)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(277)
Literatura dziecięca polska
(273)
Dramat polski
(269)
Wybory życiowe
(269)
Koty
(263)
Poszukiwania zaginionych
(258)
Zabójstwo
(252)
Żydzi
(247)
Wojna 1939-1945 r.
(244)
Beletrystyka biograficzna
(242)
Beletrystyka humorystyczna
(232)
Osoby zaginione
(231)
Wojsko
(231)
Uprowadzenie
(230)
Podróże
(224)
Beletrystyka grozy
(223)
Dziennikarze
(223)
Dramat filmowy
(214)
Matki i córki
(207)
Relacja romantyczna
(206)
Mężczyzna
(204)
Historia
(200)
Dziadkowie i wnuki
(199)
Wakacje
(198)
Powieść niemiecka
(194)
Zabójstwo seryjne
(190)
Język angielski
(179)
Przedszkolaki
(178)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(170)
Ludzie bogaci
(168)
Seryjni zabójcy
(164)
Władcy
(164)
Kultura
(157)
Zemsta
(157)
Ojcowie i córki
(156)
Film polski
(155)
Polacy za granicą
(153)
Beletrystyka przyrodnicza
(152)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej. Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 614 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej